Szolgáltatásaink

Napelemrendszerek hőkamerás vizsgálata

A napelemes rendszerek hőkamerás vizsgálatának több előnye is van. Telepítés után felfedezhetőek az esetleges gyári hibák. A már fentlévő és üzemelő rendszerek esetében feltárhatóak a biztonsági, illetve teljesítménnyel kapcsolatos problémák is. Egy modul a napenergia 17-20%-át kepés átalakítani elektromos árammá, a fennmaradó 80-83% hőenergia formájában jelenik meg. Meghibásodások általában a cellák túlmelegedésével járnak, ami által csökken a teljesítményük. A túlmelegedés következtében csökken a cellák élettartama. Hosszútávon amennyiben az üzemi hőmérséklettől 10 °C-nál magasabb a hőmérséklet túllépés, annak 50%-os élettartam csökkenés lesz az eredménye, a bekövetkező túlhevülésnek köszönhetően fennáll a tűzveszély lehetősége. Egy esetlegesen meghibásodott cella rontja az adott sor áramerősségét, valamint ezzel együtt a rendszer hatásfokát is.

A hőkamerás mérés segítségével lehetőség van az egyes cellák, modulok, és a rendszer egyéb elektromos berendezéseinek vizsgálatára.

A hibák feltárása elengedhetetlen a rendszer optimális működése szempontjából. Segítségével könnyebben érvényesíthető a gyártó felé a garanciaigény.

Hőkamerás mérés előnyei:

  • Működés közbeni érintésmentes vizsgálat, maximális személyvédelem
  • A gyári hibák feltárása a telepítést követően
  • gyors és hatékony hibafeltárás
  • A teljes villamos rendszer vizsgálható
  • látható felforrósodott pontok modulhibáknál
  • Láthatatlan hibákat is megjeleníti

A viszgálatot Testo 882-es hőkamerával végezzük.